Velkommen til toreaustad.no

Generelt
Tore Austad
7 min lesetid

Velkommen til toreaustad.no, hvor jeg kommer til å skrive artikler knyttet til trening i et helseperspektiv, og viktigheten av en sunn livsstil.

Velkommen til toreaustad.no

Min motivasjon til å lage denne bloggen, er todelt. For det første, ønsker jeg å dele noen av mine erfaringer fra treningsbransjen, etter å ha jobbet som personlig trener i over 10 år. Videre ønsker jeg å formidle sunne holdninger rundt trening, kosthold og livsstil, som forhåpentligvis kan gi deg gode tips i veien mot bedre helse.

Hvorfor skriver jeg?

Veldig mye i treningsbransjen i dag ser ut til å handle om prestasjon, og utseende. Vi skal være best mulig, på mest mulig. Det å være i bra form, se slank ut og ha en veltrent kropp har blitt nærmest et statussymbol. Som et resultat av denne prestasjonsbølgen har konkurranser som maraton, triatlon og «Iron-man» blitt stadig mer populære. Vi skal rett og slett vise hvor gode vi er. Men spørsmålet jeg ofte har stilt meg er: «Er dette prestasjonsfokuset egentlig sunt?».

Et kroppsideale (promotert gjennom sosiale medier) som blir stadig mer uoppnåelig, gjør også at mange blir fristet til å trene oftere og hardere enn hva som er sunt. Mange kan også bli for strenge med seg selv når det kommer til kosthold, noe som kan lede veien til et usunt selvbilde og/eller spiseforstyrrelser. Dette er verken sunt, eller bærekraftig, fra et helseperspektiv.

Det jeg hovedsakelig ønsker å formidle med denne bloggen, er helse. Jeg vil derfor fokusere på hvordan du kan maksimere helseeffektene fra fysisk aktivitet, uten at du trenger å bli for streng mot deg selv. Gjennom dette håper jeg å kunne inspirere deg til et mer avslappet forhold til trening og kosthold, og en sunnere livsstil hvor du har det bedre med deg selv.

Hvis du ønsker å leve et godt og langt liv, er helsen din det viktigste du har. Siden dette er mitt første innlegg, vil jeg gjerne få fortelle litt om min reise, og hvordan jeg kom dit jeg er i dag, så du kan bli litt bedre kjent med meg.

Min reise

Jeg begynte min idrettskarriere som ung på fotballbanen, og fikk min første fotball da jeg var 3 år. Siden har jeg vært lidenskapelig opptatt av både fotball, og fysisk aktivitet. I 2008 bestemte jeg meg for å reise til Bali og studere idrett grunnfag (dette var før personlig trener-kurs ble vanlig). Dette ble starten på en lang og spennende reise innen trening, helse og ernæring.

Dette året ga mye påfyll og glede, og jeg bestemte meg deretter for å ta en bachelorgrad i idrett, fysisk aktivitet og helse fra Høgskolen i Sogn og Fjordane. Det siste året på min bachelorgrad dro jeg og to studiekamerater til Australia som utvekslingsstudenter. Dette var et år som ga meg utrolig mye, både personlig og faglig. Jeg lærte å snakke “Aussie, mate” (engelsk med lokal slang), og fikk stiftet nærmere bekjentskap med både kenguruer, brutale rugbytaklinger og store surfebølger.

Da jeg kom hjem til Norge, valgte jeg å satse på en karriere som personlig trener. På det tidspunktet, var personlig trener et relativt nytt yrke - i dag er det omtrent blitt “mote” å ha egen PT. Jeg tok PT-utdanning ved Norges idrettshøgskole, og har videre tatt kurs innenfor både kostholdsveiledning og rehabilitering. Siden har jeg jobbet med flere hundre mennesker i alle aldre, med forskjellige utgangspunkt og målsetninger. 

I 2014 bestemte jeg meg for å ta en mastergrad i idrettsvitenskap. Denne gang gikk turen til Hofstra University i New York. Det ble et uforglemmelig opphold, hvor jeg lærte mye, både om New Yorkere, amerikansk fotball, matvaner og politikk, blant flere. Å gå på et amerikansk universitet var også lærerikt, på flere måter. Jeg var i tillegg så heldig å få et internship hos Equinox på Colombus Circle, et av de største og mest lukrative treningssentrene i byen med over 9 millioner innbyggere. Jeg jobbet blant annet med businessfolk fra Wall Street, eiendomsmeglere og TV-personligheter. Dette var lærerikt, og jeg lærte mye om sosial dynamikk og hvor forskjellige amerikanere er fra nordmenn.

Jeg skrev mastergraden min om overtrening hos utholdenhetsutøvere, og har siden spesialisert meg innenfor skadeforebygging/rehab, idrettsernæring og restitusjon. I USA rakk jeg også å få tittelen “Certified Sport Nutritionist” fra det anerkjente internasjonale tidsskriftet International Society of Sports Nutrition (ISSN). Jeg har i tillegg vært skribent, og engasjert meg i flere aktuelle kronikker om trening og helse, i blant annet Aftenposten og VG.

“Less is more”

Etter jeg skrev min mastergrad, har jeg blitt mer og mer bevisst på hvor viktig det er for helsen med restitusjon (mat og hvile), og det å ha et avslappet forhold til trening og mat. 

Utbrenthet, og kronisk utmattelse/ME begynner å bli mer og mer utbredt i dagens samfunn, og et overdrevent fokus på kropp, kalorier og slanking kan i mange tilfeller forverre disse tilstandene. Et for ensidig fokus på trening og kalorier er ikke sunt, noe jeg både har personlig erfaring med og sett blant flere av mine kunder. 

Trening i moderate mengder er utvilsomt en av de beste måtene å forbedre helsen på, men det kan bli for mye. Det finnes et punkt der trening faktisk ikke gir like mange helsefordeler som det gir ulemper, i form av økt skaderisiko og/eller sykdom. Å finne den rette balansen mellom aktivitet og hvile er derfor av stor betydning.

På denne bloggen vil jeg forsøke å gi deg (som leser) enkle verktøy til å forbedre din helse og livskvalitet, gjennom å formidle kunnskap rundt trening, restitusjon, kosthold og hvordan livsstilsfaktorer som stress påvirker helsen.

Nå har du (som leser) fått anledning til å bli litt kjent med meg. Jeg har veldig lyst til å bli kjent med deg også. Hvilke temaer interesserer deg, og hva ønsker du å lære mer om? Legg gjerne igjen en kommentar, eller send meg en e-post.

Har du lyst til å lære mer?

I løpet av kort tid vil jeg holde et online kurs hvor du vil lære hvordan du kan bygge opp overskuddet ditt over tid med fysisk trening, styrke immunforsvaret ditt og bli mer motstandsdyktig mot stress.

Du vil også lære mer om hvordan ulike typer trening påvirker kroppen, og hvordan du kan finne den rette typen og mengde trening for deg og din kropp.

For å få mer informasjon, legg igjen eposten din under så vil du bli kontaktet i god tid før kurset lanseres.